Opmerkelijke wapens

100 ongewone wapens uit de collectie van het Legermuseum

James Bond kan er een puntje aan zuigen, aan de opmerkelijke wapens die vanaf 18 maart in het Legermuseum te zien zijn. De tentoonstelling geeft een overzicht van de meest opzienbarende vuurwapens uit de collectie en zijn bovendien nooit eerder getoond. Zo zijn er verschillende verborgen wapens zoals een balpen, een wandelstok en een gesp-koppel van een riem. Er zijn wapens van bekende personen of gebeurtenissen uit de vaderlandse geschiedenis, zoals dat van Prins Bernhard en van Generaal Snijders en een geweer dat in 1975 is gebruikt door de Molukse treinkapers bij Wijster. Daarnaast zijn er wapens ontwikkeld door fabrikanten zoals Cadillac, Siemens en Brabantia.

De circa 100 wapens zijn voornamelijk gemaakt in de 20e en 21e eeuw en veelal voorzien van de modernste voorzieningen en technische hoogstandjes.
Maar er zijn ook enkele wapens uit de 19e eeuw te zien, zoals een boksbeugel-revolver-dolk in één en een wandelstok waarmee een moordaanslag zou zijn gepleegd op de Franse Koning Louis-Philippe in 1836. Daarnaast worden er opmerkelijke ontwerpen getoond zoals het kleinste, grootste en platste pistool ter wereld, een dubbelloops revolver voor 20 patronen, een seinpistool annex granaatwerper, wapens verborgen in een pen, de vernuftige wapens van scherpschutters en wapens die uitzonderlijk mooi zijn gedecoreerd. Voor het eerst wordt ook het allernieuwste (infanterie-) geweer dat op korte termijn door Defensie in gebruik wordt genomen getoond.

De tentoonstelling Opmerkelijke wapens is tot en met zondag 21 november 2010 te zien.